1- هزینه ها
در مورد هزینه اول باید محاسبه کنیم که هر کشور حدودا چقدر برامون هزینه داره و با توجه به اون هزینه چه چیزی بدست میاریم چون راستش حتما قرار نیست بورس بگیریم و همیشه باید این احتمال را بدیم که باید از جیب خودمون هزینه کنیم، همچنین باید در نظر بگیریم در مقابل پولی که بهمون میدن (اگر بورس بشیم) چه انتظاری از ما دارند ممکن به ما یک پولی بدن و به اندازه ده نفر از ما کار بکشن، بعلاوه در مبلغ پولی هم که به ما میدن ممکن تفاوت وجود داشته باشه، یک جا انقدر پول میدن که میتونید ذخیرم کنید ولی جای دیگه فقط بتونید زنده بمونید حتی ممکن در کشوری بهتون کلی پول بدن ولی اون کشور اصلا ارزش زندگی را نداشته باشه.
2- هدف بعد از تحصیل
به نظرم یکی از عوامل بسیار مهم همین نکته هستش شما باید حتما بدونید هدفتون بعد تحصیل چیه، برای یکی کار مهمتر، یکی درس، یکی دوست داره بمونه یکی دوست داره برگرده، به نظرم این عوامل حتما باید در انتخابامون اثر داده بشه چون هر کشور برای خودش یک ویژگی هایی داره و شما با توجه به زمانی که میذارید باید به هدفتون برسید حتی شاید مجبور بشید بخاطر هدفاتون شرایط سخت آب و هوایی و مالی را تحمل کنید. مثلا اگر کار براتون مهمتر باید یک رشته ای انتخاب کنید که بازار کار خوبی داشته باشه یا اگر هدف مهاجرت دارین باید کشوری برید که مهاجر پذیر باشه و حتی شده با پول خودتون تحصیل کنید چون عملا این خرج کردن برای شما سرمایه گذاری محسوب میشه.
3- دانشگاه
شما حتما باید بدونید از دانشگاه چه انتظاری دارید و با توجه به هدفتون دانشگاه را انتخاب کنید چون گاهی یادتون میره برای چی میخواین برین وهدفتون فقط میشه رفتن و به بقیه چیزا فکر نمیکنین یا یادتون میره فکر کنید! و در نظر نمی گیرید که باید کجا برین و ممکن وارد یک دانشگاه خیلی خیلی بد (در همه جای دنیا از این جور دانشگاه ها وجود داره) بشین. همچنین باید دانشگاه را از نظر آب و هوایی و جغرافیایی بررسی کنید قرار نیست هر دانشگاهی که معروف هستش در جای خوبی قرار داشته باشه مثلا ممکن یک دانشگاه خوب در یک شهر بسیار کوچک قرار داشته باشه و برای کسایی که میخوان چند سال در آن زندگی کنند به علت اینکه اینجا در شهرای بزرگ زندگی می کردن براشون واقعا غیر قابل تحمل باشه (و بلعکس)، بعضی از دوستام که در خارج از کشور تحصیل می کنند به علت اینکه دانشگاهشون در جاهای خیلی دورافتاده یا شهرای دانشگاهی کوچک که ساعت شش شب تعطیل میشن تصمیم دارند دانشگاهشون را عوض کنند و به یک جایی برن که شهریت داشته باشه! یا مثلا مدت زمانی که باید به تحصیلتون اختصاص بدین مثلا ممکن توی یک کشور درستون زودتر تموم بشه ولی در یک کشور دوره های تحصیلی طولانی تر باشه یا در یک کشور اجازه کار داشته باشید ولی در یک کشور دیگه ممکن این اجازه را به شما ندن. باید متوجه بشید اوضای مالی و بورس دادن دانشگاه چطوره مثلا توی یک دانشگاه شاید اول بورس نگیرید ولی بعد یک ترم بتونید بورس بگیرید ولی یک دانشگاه شاید اصلا سیاستش بورس دادن نباشه.
4- اطرافیان و محیط زندگی
اطرافیان و محیط زندگی هم یکی از معیارهای بسیار مهم در انتخاب دانشگاه و کشور هستش (حداقل برای من این طوریه). آدمایی را می شناسم که به دلایلی به کشورهای دیگر رفتن تا شاید بتونند مشکلاتشون را حل کنند ولی در نهایت جایی رفتن بدتر از جای قبلی خودشون، اونم کلی دورتر از جایی که به دنیا آمدن. بعدم باید عقاید خودمون را بشناسیم و جایی بریم که با دیدگاه ها و اهدافمون سازگاری داشته باشه نمیشه جایی رفت که با عقایدمون کاملا متضاد باشه وحتی نشه توش نفس کشید، ممکن شما بخواهید با خانوادتون یک زندگی را در خارج از کشور شروع کنید ولی محیط زندگی هیچ قرابتی با عقاید شما نداشته باشه و زندگی خانواده شما در آن محیط بسیار سخت باشه (شایدم غیر قابل تحمل). بعضی از دوستان هستن که دارای خصوصیات اخلاقی خاصی هستن و شاید نتونند هر طرز فکر یا هر خصوصیت اخلاقی خاص یا حتی هر شکل یا نژاد را تحمل کنند، حتی یک عده هستن اگر هموطناشون را هر لحظه نبینند افسردگی می گیرند و نمیتونند یک لحظه زندگی در خارج از کشور و دوری از خانواده و وطن را تحمل کنند. حتی اینکه شاید عده ای بخاطر طرز فکریشون بخواهند از هموطنان دوری کنند تا شاید کمتر مسخره شوند. پس باید به این نکته و معیار بسیار توجه کرد و قبل از انتخاب باید رابطه خودمون را با دیگران تنظیم کنیم و برای روابطمون در آینده تصمیماتی بگیریم و خودمون را برای محیط جدید آماده یا از آن دوری کنیم.